5 oktober 2015

Nieuws & berichten

Woensdag 13 januari jl. was de nieuwjaarsborrel van het Buurtplatform Weesperzijde van de gemeente Amsterdam (Oost).

Het drie-maandelijkse Buurtplatform werd deze keer gehouden in The Student Hotel Wibautstraat, dat zo genereus was de gehele borrel aan te bieden aan het Buurtplatform.

Alle aanwezigen hebben een toast uitgebracht op een mooi nieuwjaar voor de Weesperzijdebuurt. General-manager van The Student Hotel gaf de aanwezigen een inleiding over het hotel en daarna een rondleiding.

Het was een zinvolle en zeker ook gezellige avond. Namens bestuur van de Vereniging Weesperzijdebuurt: dank aan The Student Hotel voor de gastvrijheid en dank aan het Buurtplatform voor wederom een geslaagde Buurtplatform-avond.

Jan Bommerhuis – Wibautstraat.
(posted 27 november door Tamira de Wind)

De dynamische Wibautstraat blijft groeien en veranderen.
160 Nieuwe woningen en twee extra verdiepingen.

Op 26 november vond in Volkshotel een informatieavond plaats,  georganiseerd door projectontwikkelaar Boelens de Gruijter met een presentatie over de transformatie van het Jan Bommerhuis in Wibautstraat 80-86 (het pand met onderin Albert Heijn).

Naast de presentatie van Boelens de Gruijter gaf ook het aangestelde  architectenbureau Penta Architecten een uitgebreide presentatie van hun ambitieuze bouwplannen. Overige aanwezigen waren circa 60 buurtbewoners en enkele gemeenteraadsleden uit Oost.

In plaats van de huidige schoolbestemming krijgt het enorme pand een woonbestemming voor 160 huurappartementen. Op het pand zullen twee extra verdiepingen worden geplaatst, waarmee het pand een hoogte krijgt van 30 meter. Aan de achterkant, de Burmandwarsstraat, worden aan de appartementen balkons gezet en onderop, op de Albert Heijn-kantine, komt een sedumdak. De huidige parkeergarage zal worden uitgebreid naar circa 68 plaatsen. Op de begane grond is ruimte voor commerciële partijen, en Albert Heijn heeft plannen uit te breiden met een AH To Go op de hoek van de Eerste Oosterpark en Wibautstraat. De bouw zal deze zomer starten en duurt circa anderhalf jaar.

Meerdere bewoners uitten hun zorg over de nieuwe hoogte van 30 meter van het pand. Het is volgens het bestemmingsplan weliswaar toegestaan om in de Wibautstraat tot 30 meter te bouwen maar het zou kunnen zorgen voor veel veel schaduw en ook inkijk voor bewoners van met name de Eerste Oosterparkstraat en wellicht ook de Blasiusstraat.

In 2006 is een bijeenkomst geweest met gemeente en bewoners over bestemming van het Bommerhuis, waaruit een participatieplan is gekomen met ruimte om aan de Eerste Oosterparkstraat af te wijken van de toegestane hoogte van 30 meter en aan deze kant lager te bouwen. In het huidige ontwerp is echter geen rekening gehouden met de uitkomsten van dit parcipatieplan.

Boelens de Gruijter zei door de gemeente niet op de hoogte te zijn gesteld van het participatieplan. Dit leidde tot ongenoegen van enkele aanwezige bewoners en gemeenteraadsleden. Boelens de Gruijter heeft toegezegd dit uit te gaan zoeken, in samenwerking met enkele buurtbewoners die destijds betrokken waren ten tijde van opstelling van het participatieplan.

Wordt vervolgd.

Door Wouter Stoeken van Gemeente Amsterdam en Buurtplatform Weesperzijde (11-11-2015)

Op 15 oktober werd alweer het derde buurtplatform Weesperzijdestrook georganiseerd. Waar het Volkshotel de vorige keer onze gastheer was, werden we nu welkom geheten door de HVA in het Kohnstamhuis aan de Wibautstraat.


Ondanks het slechte weer kwamen er ook deze keer zo’n 100 buurtbewoners, ondernemers en betrokken partners om te praten over de ontwikkelingen in de buurt. Het Buurtplatform is een podium voor en van de buurt om te netwerken, elkaar te versterken en vraag/aanbod bij elkaar te brengen. Zo’n 3 keer per jaar komen we bij elkaar.

Deze keer was het thema Buurt in Balans. Onze buurt heeft de afgelopen jaren veel verandering meegekregen. De Amstelcampus is feestelijk geopend, en het Volshotel en Studenthotel opende hun deuren. Daarnaast is de drukte van fietsbewegingen ontzettend toegenomen. Hoe zorgen we bij al deze ontwikkelingen voor een goede balans, dat was het thema van de avond. Na de opening van stadsdeelvoorzitter Ivar Manuel, kregen we een aantal inspirerende presentaties. Erik van der Kooij ( van het project Stad in Balans) gaf een introductie van de ontwikkelingen in Amsterdam, gevolgd door Florien Hamer van de Groene Boulevard en Alfons Stiphout van Buurtbehoud Weesperzijdestrook over 20 jaar samenwerking gemeente & bewoners, plannen, visies & realisatie.

Na deze presentaties was het tijd voor verdieping van de thema’s duurzaamheid, jongerenwerkloosheid, druk op de Amstel en openbare ruimte..AAN TAFEL!

Wat is gezien, gehoord en genoteerd door gemeente & bewoners 
  • Betrokken bewoners die blij en trots zijn op hun buurt en wat ze voor de buurt bereikt hebben (o.a. de complete renovatie van de Swammerdambuurt afgelopen 20 jaar en een groene Boulevard)
  • Uitwisseling en verbinding tussen bewoners onderling, verschillende platforms en met ambtenaren van alle soorten en maten
  • Mooie en betrokken locatie, Kohnstammhuis, die deuren voor de buurt open zet en kansen voor jongeren vergroot.
  • Zorg om een gemeente zonder ‘geheugen’; rapporten waar bewoners uitgebreid aan hebben meegedacht en -gewerkt, verdwijnen in de la. In nieuwe watervisie zijn oude aangedragen ideeën niet verwerkt.
  • Roep om meer handhaving op water (feestende, dronken mensen op lawaaiboten, gevaar voor roeiers, vervuiling) en weg (gevaar voor fietsers en (blinde) voetgangers, geluid van horeca en uitwaaiering van terrassen).
  • Zorg en ergernis om onduidelijkheid bij politie, Waternet en gemeente over mogelijkheden aanpak overlast op water en weg. Wie doet wat?
  • Zorg om toename recreatie en gebruik openbare ruimte. Buurt krijgt naast woonfunctie ook steeds meer recreatieve functie. Een bewoonster gaf aan de levendigheid juist leuk te vinden. Haar buurvrouw vertelde geen last van het terras van Hesp te hebben, maar het wel graag mooier en groener te zien.
  • Zorg om meer horeca.
  • Gemis vaste contactpersonen als wegwijzer in gemeentelijk doolhof. 14020 werkt niet goed. Telefonisten weten niet wat ze met klacht moeten.
  • Onduidelijkheid van bewoners waar ze kunnen klagen bij overlast. Weinig vertrouwen dat er ook echt wat gebeurd als er wordt geklaagd. Gemeente wijst bewoners aan op belang vooral te blijven klagen omdat zonder klachten aanpak naar horecaondernemers lastig is.
  • Leuk om bij deze goed georganiseerde, nuttige avond te zijn! 

Gemeente Amsterdam & Buurtplatform Weesperzijde

Amsterdam, Nederland

AmsterdamNH  1091 CG